Manieren om te investeren in jezelf

Investeren in jezelf, persoonlijke groei, het Tekstveld

Geschreven door Maike

mei 18, 2021

Investeren in jezelf: zo doe je dat!

Je kunt op diverse manieren investeren in jezelf. Je kunt een training of een workshop volgen, interessante boeken lezen en netwerken met anderen. Maar het is ook mogelijk om in jezelf te investeren door tijd voor jezelf te nemen en aan je zelfvertrouwen te werken. Het is niet gek om jezelf meer aandacht geven. Eigenlijk zou iedereen dit wat meer moeten doen. Waarom is investeren in jezelf en in persoonlijke groei zo goed voor een mens? En op welke manieren kun je in jezelf investeren?

 

Persoonlijke groei door te investeren in jezelf

Het is erg goed voor een mens om van persoonlijke groei de grootste prioriteit te maken. Het is zelfs één van de beste dingen die jij kunt doen voor jezelf en de mensen om je heen. Investeren in jezelf heeft namelijk veel directe invloed op wat je doet, wat je denkt en wat je daardoor kunt. Jouw leven kan er drastisch door veranderen. Je gezondheid verbetert, je groeit op financieel gebied en je zelfvertrouwen groeit. Wist je, dat investeren in jezelf zelfs een weg is naar een rijker en gelukkiger leven?

 

De voordelen van investeren in jezelf

Door in jezelf te investeren, kun je anderen beter helpen. Maar er zijn nog veel meer redenen om in jezelf te gaan investeren. Andere voordelen, zijn namelijk:

  • Je ervaart meer financiële vrijheid
  • Jouw gezondheid verbetert
  • Je kunt meer jezelf zijn
  • Jouw zelfvertrouwen groeit en daarmee behaal je betere resultaten
  • Je wordt gelukkiger met jezelf
  • Je bent sneller geïnspireerd en ontdekt gemakkelijker mogelijkheden

Hoe kun je starten met investeren in jezelf?

Wil jij je mentaliteit en je vaardigheden verbeteren, je kennis verbreden en meer inzichten krijgen? Dan is het een goed idee om meer in jezelf te investeren. Dit betekent meer dan alleen iets leuks kopen of een vakantie boeken. Of knetterhard werken aan je eigen bedrijf. Starten met investeren in jezelf kan in het begin een beetje vreemd zijn. Veel mensen vinden het veel leuker om tijd, geld en energie in anderen te steken. Helaas vergeten we dat we zelf ook de moeite, de tijd en het geld waard zijn en dat investeren in jezelf zeker geen gek idee is. Hieronder volgen een aantal manieren om te starten met investeren in jezelf.

 

Investeren in jezelf, persoonlijke groei, het Tekstveld
Investeren in jezelf, ontspannen, het Tekstveld

 

Stap 1: stel doelen voor de lange termijn

Wil je niet in een vicieuze cirkel terechtkomen en een dagelijks patroon doorbreken? Dan is het goed om lange termijn doelen op te stellen. Door doelen te stellen blijf je niet in de dagelijkse sleur hangen en kan je verder groeien. Bedenk wel waar je heen wil: wat wil je graag bereiken in de toekomst? Zorg dat de doelen bijdragen aan persoonlijke groei: zo investeer je al direct in jezelf én in de toekomst.

 

Stap 2: voed je hersenen

Een manier om in jezelf te investeren, is leren. Leren vanuit een cursus, een workshop, van anderen of juist vanuit je eigen ervaringen. Praat met andere ondernemers binnen jouw vakgebied om zo te sparren en om van elkaar te leren. Bekijk verschillende invalshoeken en krijg nieuwe inzichten. Voed je hersenen door boeken te lezen: dit kunnen zelfhulpboeken zijn, maar ook thrillers of fictie boeken. Welk boek je ook kiest, je investeert in jezelf omdat je nieuwe inzichten ontdekt. Kom je niet door een bepaalde cursus of boek heen? Wees dan ook niet te streng voor jezelf: las een pauze in of leg het boek gewoon weg.

 

Stap 3: werk aan je zelfvertrouwen

Een lastig puntje voor veel mensen is het zelfvertrouwen. Ik weet zeker dat jij, net zoals ik, weleens onzeker kan zijn. Misschien vind je het werk van een concullega veel beter dan jouw werk, of ben je bang dat je verkeerd of zelfs niet professioneel overkomt. Laat je alsjeblieft niet tegenhouden doordat je minder zelfvertrouwen hebt. Mijn motto is dan ook: liever spijt van iets dat ik wél heb gedaan, dan spijt van iets dat ik niét heb gedaan. Laat geen mooie kansen aan je voorbijschieten omdat je bang bent dat je het niet kunt, terwijl negen van de tien keer blijkt dat je het gewoon kan. Als je zelf invloed hebt op de keuzes die maakt, heb je veel meer de touwtjes in handen. Je gaat daardoor van je eigen kunnen en keuzes uit, waardoor je alleen maar kunt groeien. Zelfverzekerder zijn is een erg goede investering in jezelf. Stap uit je comfort-zone, denk out of the box en leer nieuwe dingen. Ontwikkel jezelf!

 

Stap 4: communicatie is ‘the key’

Communiceren is erg belangrijk. Ben je daar niet zo goed in? Probeer dit dan te leren. Communicatie is goed binnen een relatie (zowel een liefdes- als vriendschappelijke relatie), maar het is ook erg handig om te netwerken. Hoe vaker je netwerkt, hoe gemakkelijker het je uiteindelijk afgaat. Ook dit is een vorm van in jezelf investeren. Krijg een connectie met de mensen waarmee je communiceert, investeer in een (zakelijke) relatie en krijg daar in de toekomst veel voor terug. De mensen waarmee jij regelmatig mee communiceert, kunnen jouw carrière uiteindelijk zelfs een boost geven. 

 

Stap 5: ontspan!

Last but not least: doe ontspannende activiteiten! Hang lekker op de bank met een goede film en een bak popcorn als je daar zin in hebt. Boek die ene massage of gezichtsbehandeling bij de schoonheidssalon of trakteer jezelf op die ene fantastische tas of interessante cursus. Zie het niet als lui, luxe of verwend, maar als momenten waarop je in jezelf en zelfs in je bedrijf investeert. Juist tijdens het ontspannen, komen vaak goede ideeën bovendrijven. Je krijgt nieuwe inzichten en je bedenkt de allerleukste plannen. Investeer in jezelf, dan komt het zeker goed. Relax, take it easy!

Wat je misschien ook wel leuk vindt…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.