Ontspannen op vakantie als ondernemer

Op vakantie als ondernemer, het Tekstveld

Geschreven door Maike

augustus 13, 2021

Hoe bereid je je voor op een vakantie als zzp’er?

Als ondernemer is het vaak lastig om een periode te ontspannen. Er is zoveel werk te doen, klanten rekenen op je en je wilt geen mensen teleurstellen. Ook ben je als zzp’er afhankelijk, kan je wel op reis of loop je dan (te veel) orders, opdrachten en/of inkomsten mis? Het woord vakantie levert vaak stress op bij zzp’ers. Als ondernemer krijg je eerder stress van een tripje naar het buitenland, dan dat je er ontspannen door raakt. En dat terwijl af en toe afstand nemen van je werk heel belangrijk is. Hoe kun je als ondernemer gerustgesteld en zonder schuldgevoel en stress op vakantie? Je leest het in deze blog.

 

Als ondernemer heb je rust nodig!

Als zzp’er heb je vele verantwoordelijkheden. Al gauw verlies je jezelf in het werk en je gaat maar door. Hoewel een vakantie zeer stressvol lijkt, is het wel verstandig om af en toe je werk helemaal los te laten en te genieten van een welverdiende vakantie. Doe je dit niet, dan is de kans aanwezig dat je helemaal opgebrand raakt. En dat moet natuurlijk voorkomen worden! Jouw eigen bedrijf kan echt doorlopen terwijl jij op reis bent. Het vergt alleen wat voorbereiding en vertrouwen. Met onderstaande tips wordt het voor jou als ondernemer gemakkelijker om even écht tot rust te komen tijdens een vakantie.

 

De drie fases van een vakantie als ondernemer

Als je op reis gaat als ondernemer, dan komt daar meer bij kijken dan alleen de vrije dagen zelf. Gerust op vakantie gaan als zzp’er kent drie fases: de periodes voor, tijdens én na de vakantie. Deze drie fases zijn erg belangrijk. Bereid je dit goed voor, dan draagt dit bij aan ontspanning en rust. Per fase zal ik een aantal tips geven, waardoor jij goed voorbereid en ontspannen op reis kunt gaan.

 

Fase 1: de periode voorafgaand aan een vakantie

Tijdens de eerste fase bereid je je voor op de vakantie. Je kunt namelijk al met veel zaken rekening houden voordat je weggaat. Kom alvast in de vakantie-modus, door niet tot vlak voor de reis keihard door te werken. Combineer werk met ontspannende activiteiten, zoek alvast leuke plaatsen, restaurantjes en activiteiten op om tijdens de reis te doen. Creëer een duidelijk overzicht van wat er nog moet gebeuren. Wat moet ervoor zijn afgerond, welke deadlines moet je halen en wat kun je over de vakantie tillen? Kun je een aantal taken uit handen geven? Ook is het belangrijk om niet met nieuwe dingen te starten vlak voor het verlof. Heb je een duidelijke planning gemaakt? Dan kun je jouw klanten informeren over jouw afwezigheid. Vervolgens is het tijd om alles af te sluiten en te gaan genieten van jouw welverdiende vakantie.

 

Fase 2: ontspannen tijdens de vakantie

Heb je alles goed achtergelaten, zit je heerlijk met een drankje en een goed boek op het strand: komt daar de ongemakkelijke stress weer naar boven. Het is erg belangrijk om tijdens je vakantie niet alsnog met werk bezig te zijn. Zo kom je natuurlijk nooit tot rust. Wil je toch even weten hoe de zaken ervoor staan omdat jou dit wel rust geeft? Plan dan één of twee vaste momenten in waar je alles even bekijkt. Voel je vooral niet schuldig en probeer die laptop en werktelefoon links te laten liggen. Word je afgeleid door meldingen van apps? Daar heb ik een fijn trucje voor. Zet alles wat met werk te maken heeft in een mapje en zorg ervoor dat deze niet te zien is op jouw hoofdscherm. Als je geen meldingen ziet, dan word je ook niet getriggerd om toch even die app te openen ;). Nu is het echt tijd om even op te laden en te genieten van de vakantie!

 

Fase 3: de periode na een vakantie

De derde fase is ook erg belangrijk. Kom je uitgerust thuis van een vakantie, ga dan niet zodra je voeten op Nederlandse bodem staan weer aan de slag met je werk. Je hebt even de tijd nodig om te acclimatiseren voor je weer vol aan de bak gaat. Kom je op zondagavond thuis, begin dan op woensdag weer met werken. Start rustig op en lees de eerste dagen rustig je mails, luister de voicemailberichten en plan jouw werkzaamheden voor de komende periode in. Heb je dit allemaal voor elkaar, geniet dan nog even van een vrij weekend voor je de maandag erop écht weer aan de bak gaat.

Ook belangrijk? Houd je vakantiegevoel levendig! Als je na een reis weer aan het werk gaat, dan kan het vakantiegevoel snel verdwenen zijn. Kijk regelmatig terug op de fijne momenten en zet bijvoorbeeld een reisfoto op je bureau.

 

Ondernemen en vakantie vieren is zeker mogelijk!

Zoals je hebt kunnen lezen, is het echt mogelijk om als ondernemer op vakantie te gaan. Zorg voor een goede voorbereiding van de periode voor, tijdens en na je reis en je kunt echt ontspannen en opladen. Je kunt erna fris en fruitig aan de slag!

Wat je misschien ook wel leuk vindt…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.